Jappe Dendievel - Klassiek in het park
51683
page-template-default,page,page-id-51683,page-child,parent-pageid-51599,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-2.5,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
jappe

Jappe Dendievel

Jappe Dendievel (geboren op 28/08/2004) kreeg op 4-jarige leeftijd vioolles van zijn moeder, waarbij hij al van bij het begin meespeelde in haar kinderorkest. Slagwerk startte hij op zijn 6de, gevolgd door trombone toen hij 7 was. Eenmaal oud genoeg voor de muziekschool, koos hij ook nog voor fagot en tuba. Amper 10 jaar oud, volgde hij een masterclass fagot bij Pieter Nuytten in het Ghent Bassoon Festival.

Hij werd laureaat van wedstrijden zoals Vlamo en Jonge Solisten aan Zee, voor slagwerk, fagot, trombone en tuba. In mei 2016 haalde hij drie Eerste Prijzen in the internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Voor de opname van een werk van de componist Andrea Ferrante in deze wedstrijd, kreeg hij volgende commentaar: “EMOZIONANTE! Allo Stedelijk Conservatorium Brugge, in Belgio, uno straordinario giovanissimo talento esegue la mia ‘Danza sconnessa’. In bocca al lupo al piccolo fagottista Jappe Dendievel!” Ferrante is momenteel bezig aan een werk voor fagot en orkest dat opgedragen wordt aan Jappe.
Nadat hij in diezelfde wedstrijd het jaar daarop een Eerste Prijs voor trombone behaalde, werd hij uitgenodigd om op te treden in het Megaron Gizi Festival in Santorini.

n november 2016 mocht hij als solist aantreden met de Koninklijke Stadsharmonie van Oostende. In de loop der jaren werd de voorkeur van Jappe voor fagot en trombone duidelijk, hiervan volgt hij momenteel les bij Francis Pollet in de Kunsthumaniora en bij Jan Smets.
Deze 2 instrumenten speelt hij al van op 10-jarige leeftijd in orkestvorm, eerst in het JeMOO, later Amaj Jong Symfonisch Gent, en sedert 2016 ook in het Nederlands-Vlaams Euregio jeugdorkest.

“I Solisti del Vento” heeft sinds vorig jaar het peterschap van Jappe en zijn broer Balder op zich genomen, waardoor zij oa ook konden optreden in het festival “B-Classic” in Tongeren, en ze de kans kregen om een masterclass bij Sergio Azzolini in Basel te volgen. Onlangs kon hij dankzij I Solisti ook een masterclass volgen bij Gustavo Nunez.

In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde. Begin december van datzelfde jaar was hij zowel voor fagot als trombone solist bij Amaj Jong Symfonisch Gent,als gevolg van het winnen van de Jonge Solistenwedstrijd. Zeer recent haalde Jappe een Eerste Prijs in “The eMuse Competition”, als 3de op 28 deelnemers. Jappe realiseerde dit mooie resultaat met het eerste deel van het fagotconcerto van Weber; precies het muziekstuk dat hij ook op Klassiek in het Park zal spelen.